|

Ani třetí pokud nevyšel - Draci s fanoušky v zádech podlehli Plamenům!

Trutnovští hokejisté ani na potřetí nedokázali porazit Žďár nad Sázavou.

SENTRU
Ždár nad Sázavou
2446.
Žďár nad Sázavou
04.12.2011
17:30
4:2
(1:1, 1:0, 2:1)
Trutnov
Branky a nahrávky: 16. Plachý (Kunstmüller, Sobotka M.), 30. Kunstmüller (Sobotka M. ), 43. Kočan (Kotlík), 48. Man (Kočan, Krejnus) - 11. Chochola (Fořt, Bláha), 52. Kuna (Fořt)

Ždár nad Sázavou: Sláma - Krejnus, Střecha, Koželuh, Doležal, Smejkal, Jícha - Kočan, Kotlík, Man - Kunstmüller, M. Sobotka, Plachý - Vítek, Bukáček, Dítě - Fúzik.

Trutnov: Biegl (od 48. Jeschke) - Hamerský, Antonín, Kuna, Rejzek, Poul, Karlík - Březina, Chytráček, Luštinec, Chochola, Bláha,Fořt, Veselý, Šimoníček, Dlab - Vácha, Perutek

Zápas sousedů v tabulce o „šest bodů“ začal oboustranným oťukáváním. Jako první se osmělili domácí, jenže závar před Radovanem Bieglem na začátku třetí minuty vedení Plamenům nepřivál.

Domácí pak přežili oslabení za faul Jana Kočana. V polovině 9. minuty pálil z otočky Jiří Plachý, do jeho pokusu vložil hokejku Luboš Kunstmüller, ale zkušený gólman Draků si s jeho tečí poradil.

Jako první šli do vedení Trutnovští. Tomáš Bláha získal puk u mantinelu, Patrik Fořt si vyjel před branku a v ideální pozici našel mezi kruhy Jakuba Chocholu a ten v čase 10.18 prostřelil Slámu – 0:1. A Fořtova lajna byla při chuti i při svém dalším střídání, kdy svírala před brankou Kotlíkovu formaci.

Domácí se dostali zpátky do zápasu v 16. minutě. Sobotka zavezl puk do pásma, našel Kunstmüllera a ten ještě v dobré pozici vybídl ke skórování Jiřího Plachého, který z první prostřelil extraligového rutinéra Biegla – 1:1. Krásná kombinace nažhavila Sobotkovu lajnu tak, že ještě ve stejném střídání sahali po vedoucím gólu.

Ve 22. minutě hráli domácí chvíli ve třech, ale jen co Kunstmüller naskočil na led, sebral puk Bláhovi a ujížděl sám na bránu. Trutnovský forvard jej podrazil, žďárská jednadvacítka se sice ještě stihla postavit na brusle a zakončit, ale Biegl jeho pokus vytěsnil. Rozhodčí nařídil trestné střílení, Kunstmüller zvolil střelu, ale puk pleskl jen o plexisklo.

V polovině 23. minuty sklepl Kotlík odražený puk ze vzduchu tak šikovně, že propadl za Biegla, ale zůstal ležet třicet centimetrů před brankovou čárou a ke smůle domácích nebyl u branky nikdo další, aby puk dorazil do sítě. K vedoucímu gólu Plamenům nepomohla před polovinou třetiny ani přesilovka, domácí během dvou minut prakticky nevystřelili na branku. Na Biegla našla recept opět až Sobotkova lajna. Centr získal kotouč za trutnovskou brankou, když o něj šikovně obral beka a našel před bránou Luboše Kunstmüllera. Ten měl puk sice na bekhend, ale v čase 29.20 dokonale trefil Bieglovo víko – 2:1.

Pak se dostali do tlaku hosté, jenže závar v polovině 32. minuty Sláma vyřešil, když ve skrumáži před sebou sebral „mrtvý puk“ lapačkou. Na druhé straně opět zahrozila „Sobova“ lajna. Její centr našel Plachého, se kterým nastoupil po několika zápasech znovu v jednom útoku, jenže žďárskému kapitánovi střela z první nesedla.

Ve 34. minutě u modré čáry chyboval při své letošní premiéře ve žďárském dresu třebíčský pendl David Vítek, z přečíslení byla velká šance. Nejdřív Slámovi pomohl skokem do střely Martin Jícha, poté ho na brankové čáře zastoupil Tomáš Smejkal. Když se domácí dostali z pásma, Miloslav Bukáček si šikovně stáhl puk ze vzduchu, vybídl svoje pravé křídlo, jenže střílená přihrávka z hokejky Dítěte už Bukáčka nenašla.

Srovnáno mohlo být ve 36. minutě. Tomáš Doležal nestíhal trutnovského útočníka, ten jej přebruslil a domácí bek už jej stihl jen podrazit. Sudí ale ruce nad hlavou nezkřížil, Doležal putoval na trestnou lavici, ale oslabení domácí přežili bez inkasované branky.

Domácí si do třetí třetiny kromě jednogólového náskoku přenesli i velkou část dvouminutové přesilovky. Jenže všechny žďárské střely Biegl pochytal. Veterána odčarovala až souhra Kočana s Kotlíkem ve 43. minutě. Kotlík vydřel puk za brankou a Jan Kočan z hranice brankoviště dostal puk za trutnovského gólmana – 3:1.

O chvíli později vytáhl klíčový zákrok Sláma. Betonem zastavil střelu Štěpána Dlaba, který byl nadosah kontaktnímu gólu. Domácí kontrovali Sobotkovou formací. Nejdřív Kunstmüllerovu ránu z první nadvakrát ztlumil Biegl, pak v oslabení vychytal ještě dva pokusy Plachého. Když vyloučený Lukáš Karlík skákal z trestné na led, radost jemu i jeho spoluhráčům zkazil Jiří Man, který před brankou strčil hokejku do Kočanovy přihrávky – 4:1.

Čas 47.35 byl zároveň konečnou pro Radovana Biegla. Dvaačtyřicetiletý matador se při zákroku zranil, dlouho ležel na zádech v brankovišti a pak odjel na střídačku. Jeho náhradník Oto Jeschke už tolik práce neměl, spíše sledoval, jak hráči před ním tlačí Plameny do defenzívy.

K tlaku Drakům pomohla hlavně dlouhá přesilovka 5 na 3. Jen dvanáct vteřin po vyloučení Dítěte narazil Kotlík soupeře na mantinel a dostal trest 2 + 10 minut. Domácí dlouho odolávali, ale Draci přece jen skórovali ještě před návratem prvního vyloučeného na led, když Martin Kuna v čase 51.02 prostřelil Slámu pod rukou – 4:2. Pak už Plameny zbytek oslabení i následné vyloučení Koželuha přežili beze změny skóre.

Další klíčový zákrok předvedl Sláma v 57. minutě, když se hosté hnali do brejku po špatně sehrané přesilovce domácích. Neujal se ani trutnovský závar necelé tři minuty před koncem. Poslední vteřiny už si domácí pohlídali, Malinského tým už ani nesáhl ke hře bez gólmana.

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

O zápase: ¨

Byl to zápas o sebevědomí. Ale co se herní stránky týká, já jsem v předchozích zápasech neviděl problém, pokud se vůbec nebudeme bavit o Nymburku. Tabulka je tak vyrovnaná, že musíme jít zápas od zápasu a ne hledět šest zápasů dopředu. Dneska kluci předvedli bojovnost, vůli, rychlost, padali do střel, nabízeli se hráči bez kotouče. Byl to hokej nahoru-dolů, lidem se to muselo líbit. Děkuji divákům, nečekal jsem, že přijdou v takovém počtu, kluci jejich podporu potřebovali. Bylo vidět, že chtějí klukům pomoct a ne je zašlapat. Toho si moc vážím!

O Slámovi:

Jak jsem byl minule kritický ke gólmanům, teď musím Saliho pochválit. Nebýt jeho, mohlo to dopadnout všelijak, hlavně v posledních pěti minutách hodně velkých šancí vychytal. Doufám, že i tohle pomůže týmu k většímu sebevědomí.

O posilách:

Koži byl jistota v obraně. Vítek nastoupil proto, že jsme si řekli, že s tímhle stavem musíme něco udělat a oživit. Hrával tu loni, není to žádný cizinec. Jednu chybu udělal, ale ve hře byl znát. S Dítětem a Bukym hráli po dlouhé době a nebylo to špatné. Klobouk dolů před Jíchou, řekl, že chce přijet pomoci, i když hraje za jihlavskou juniorku a je tam maximálně vytěžovaný.

Jiří Malinský (trenér HC Trutnov):

O porážce:

Oba týmy hrály kvalitní hokej nahoru-dolů, bohužel pro nás to mělo špatný konec. Rozhodl začátek třetí třetiny, který byl z naší strany špatný. Trošičku jsme zachrápali, pak už jsme nedokázali zápas zdramatizovat. V přesilovce 5 na 3 se domácí stáhli, kdyby se nám podařilo dát ještě jeden gól, mohlo to být zajímavější, bohužel jsme svoje vyložené šance nevyužili. Na hřištích soupeřů musíme takové šance využívat, abychom uspěli.

O zranění Radovana Biegla:

Radek už je „starší pán“, při zákroku před čtvrtým gólem si natáhl přitahovač stehenního svalu, takže zase bude chvilku trvat, než se dá dokupy. Zranění přicházejí a my si s tím budeme muset poradit. I když jsme na začátku třetí třetiny dva góly dostali, on další čtyři chytil a držel nás. Branky, které dostal, byli vyústěním toho, že jsme začátek třetiny zaspali.

Reportáž: op, www,hokejzr.cz