|

Matyáš Rada: "Nájezd? Jako by se zastavil čas"

Sedmnáct let, první rok v juniorech. O trochu starší než Jakub Mostecký, za to ofenzivněji laděný. Řeč je o Matyáši Radovi, který si odbyl svoji premiéru v A mužstvu ve čtvrtek, při utkání v Hronově. Více v rozhovoru.

Stejně jako Kuba Mostecký, i Matyáš Rada dostal pozvánku do letní přípravy s A týmem. Tento šikovný útočník čekal na svojí šanci do 10. září, kdy si odbyl úspěšnou premiéru v dresu Draků.

Matyáši, máš za sebou první start mezi dospělými. Kdy ses dozvěděl, že budeš hrát?

"Dozvěděl jsem se to po konci letní přípravy, že dostanu možnost si zahrát přípravné utkání. Udělalo mi to velkou radost a větší motivaci se připravit na sezónu."

Jaký je to pocit, když v sedmnácti letech nastoupíš vedle borců jako je Jan Semorád, Jan Starý, nebo Tomáš Bláha? Byl jsi nervózní?

"Je to úžasný pocit, stále tomu nemohu nějak moc uvěřit, jelikož před 8 až 10 lety jsem fandil Pardubicím a pamatuji si, jak jsem se jezdil dívat velice často na Play-Off, kde Honza Semorád i Honza Starý vyhráli dva mistrovské tituly a najednou po 10ti letech jsem s nimi na stejné střídačce. A Tomáš Bláha, ten mě před pár lety trénoval, když jsem byl ještě v mladších žácích a nikdy jsem nečekal, že budu mít to štěstí si s Tomem zahrát v jednom týmu. Udělalo mi radost, když jsem se dozvěděl o návratu Toma do Trutnova a jsem moc rád, že jsem si s ním teď zahrál, moc mi pomohl v mé premiéře za áčko. Nervozita? Tak určitě jsem nervózní trochu byl, ale nervozitu jsem čekal větší, díky klukům a pohodě v kabině, ze mě okamžitě nervozita opadla a soustředil jsem se na výkon na ledě."

V juniorské kategorii patříš k ofenzivním tahounům. Myslíš, že to byl důvod, proč jsi jel i trestné střílení v Hronově? Co se ti honilo hlavou, popiš nám ten moment.

"Určitě to byl jeden z důvodů a doufal jsem že tu důvěru dostanu. Abych pravdu řekl, tak to byl takový pocit, jak kdyby se zastavil čas, jen jsem cítil jak mi začalo bušit srdce, ale v tu chvíli vedle mě seděl Tom Bláha a řekl mi, ať si z toho nic nedělám a to mi pomohlo. Pak už na mě přišla řada při nájezdech."

V Áčku jsi strávil celou přípravu. Jak bys ji zhodnotil?

"Přípravu hodnotím velice pozitivně, tréninky mě bavily, naučil jsem se spoustu nových věcí a zjistil své nedostatky. Celou přípravu jsem si užil, na tréninky jsem chodil rád, jedním z důvodů bylo i to, že od března jsem nechodil do školy, takže jsem nebyl moc mezi lidmi, ten měsíc až dva do společné přípravy. Takže jsem se těšil ne jenom na tréninky, ale hlavně do týmového kolektivu."

Kdo je pro tebe v kabině A týmu největší vzor a s kým se nejvíc bavíš?

"Těch vzorů je víc. Ale mé dva největší vzory jsou už odmala Tomáš Bláha a Honza Semorád. A nejvíce se v kabině bavím spíš s mladšíma klukama a s klukama z Trutnova. Ale dost se bavím i s Tomášem Bláhou a Lukášem Kastnerem."

Matyášovi děkujeme za rozhovor a těšíme se na jeho další utkání v dresu Draků. Ať se daří Maty! Redakce