|

Hodnocení sezóny očima statistik

V těchto zlých dobách, kdy kvůli nákaze COVID-19 není k dispozici žádný sport, jsme se rozhodli přinést hodnocení sezóny. Jednotlivé články se budou zaměřovat na uplynulou sezónu, kterou Trutnov zakončil úspěšně postupem do Play Off.

Hokejisté Trutnova v letošní sezóny splnili cíl – postup do Play Off. Vzhledem k tomu, jak sezóna probíhala, dá se jednat opravdu o úspěchu. Trutnov se až do konce ledna pohyboval na nepostupových pozicích a dokonce na předposledním místě v tabulce – však s minimálním odstupem.

Na příčky zaručující Play Off se trutnovským borcům povedlo proniknout po výhře v Nové Pace (2:6) a to se psal už první únor. V roce 2020 dokázali Draci vyhrát sedm utkání ze 14, avšak všechny za tři body. To jim stačilo, k postupu do vyřazovací části. S pohodlným náskokem na Jablonec (4 body) a na Novou Paku (14 bodů) se tak po roce mohli radovat z prodloužení sezóny. O postupu do Play Off pak bylo rozhodnuto 26.2.2020, když Trutnov na domácím ledě porazil Vrchlabí.

V následujících článcích jsme se rozhodli hodnotit uplynulou sezónu. V našem prvním článku se podíváme nejprve do sekce STATISTIKY a poodkryjeme možná některá tajemství, které vy, fanoušci, moc nevnímáte, přesto v nich byl Trutnov úspěšný.

Tabulka

Trutnov obsadil šestou příčku. Se ziskem padesáti bodů. Hokejisté modro-bílých barev vyhráli celkem 13x za plný počet bodů a přidali k tomu ještě 4 výhry v prodloužení, nebo nájezdech. Celkem: 17 výher. Do kolonky proher pak přibyly 3 prohry v nastavení a celkem 20 porážek v základní hrací době. Skóre měl Trutnov záporné a to 128:176. Trutnov měl třetí nejhorší ofenzivu a čtvrtou nejhorší defenzivu. Draci hráli tentokrát desetičlennou skupinu o 40 utkáních.

V loňské sezóně přitom hokejisté Trutnova nasbírali 57 bodů. Ani to jim však k postupu do Play Off nestačilo! Bilanci měli 19 výher a 19 porážek. Celkem vyhráli 14x v základní hrací době a 5x v nastavení. Ta samá bilance byla i v počtu porážek – 5x Trutnov prohrál v nastavení a 14x po šedesáti minutách. Skóre měl Trutnov opět záporné, tentokrát však 122:133 a byl to druhý nejméně skórující tým ze sedmičlenné skupiny Střed. Hokejisté pak sehráli 38 utkání základní části.

V domácích zápasech byl Trutnov letos vyrovnaný. Připsal si 10 výher a 10 porážek. V součtu to bylo 7 výher za tři body, 3 výhry v nastavení. Naopak v záporné kolonce to byly dvě prohry v nastavení a 8 porážek po šedesáti minutách. Celkem nasbírali domácí hokejisté 29 bodů.

Venku Trutnov nasbíral bilanci 7 výher a 13 porážek. Šestkrát vyhrál Trutnov za tři body, jednou vyhrál v prodloužení. Jednu výhru v nastavení přidal na hřišti soupeře a k tomu si musí přičíst dvanáct čistých porážek. Tak či tak, Trutnov ve všech třech tabulkách obsadil šesté místo. Celkem, na hřištích soupeřů, Trutnov získal 21 bodů

Přesilové hry

Dlouho diskutované téma. Hokejistům Trutnova patřilo první dělené místo ve využití přesilových her – po první čtvrtině. Po zranění Jana Semoráda a odchodu Jana Starého se hokejisté propadli. Konečný výsledek?

Trutnov sehrál celkem 195 přesilových her. Z toho vstřelil 32 branek což v konečném součtu dělá 16,41% počtu využitých přesilových her. Drakům tak patří v konečné tabulce páté místo.

Oslabení

Přesilové hry nedopadly až tak špatně. Za to oslabení, to už je horší. Celkem 175x hráli Draci v oslabení. Ať už to bylo ve třech, nebo ve čtyřech, Trutnov inkasoval celkem 40x. V přepočtu na procenta je to 77,14% ubráněných oslabeních, což řadí Trutnov na poslední místo v tabulce severské skupiny. Draci k tomu však přidali ještě tři vstřelené branky. Trutnov byl celkově čtvrtým nejtrestanějším týmem.

Návštěvnost

Jedinou statistikou, kterou se můžou Draci pyšnit, je právě tabulka návštěvnosti. Ta hovoří za vše. Přesto, že hokejisté Trutnova skončili až na šestém místě v tabulce, patří jim druhé místo v tabulce návštěvnosti! Za Vrchlabím, které bylo v uplynulé sezóně suverénní, stojí právě Trutnov.

Na domácí zápasy Draků přišlo celkem 12 651 fanoušků, což činní průměr na jedno utkání celkem 633! Úctyhodná bilance pro šestý celek tabulky. Navíc nás může těšit fakt, že na třetím místě je Dvůr Králové, který se umístil na druhém místě a postoupil rovnou do semifinále, ale v tabulce návštěvnosti je až právě za námi.

Oproti loňské sezóně se návštěvnost zvedla v průměru o 11 fanoušků na jedno utkání. V loňské sezóně totiž na hokejisty Trutnova přišlo 11 810 diváků.

V celkové návštěvnosti, celé druhé ligy, patří Trutnovu sedmá příčka, z celkem 26 týmů! Pro nás je to opravdu úspěch a všem fanouškům mnohokrát děkujeme! Opět se potvrdilo, že zájem o lední hokej v Trutnově stoupá!

Individuální statistiky

Co se týče statistik individuálních, zde bohužel hráči Trutnova konkurovat ostatním nemohli. Bodování naší skupiny totiž ovládli borci z Vrchlabí, přesněji dvojice Petr Sýkora a Jaroslav Bednář. Za zmínku však pár hráčů stojí!

Nejproduktivnějším hráčem byl jednoznačně Vojtěch Kubinčák. Ten nastoupil do všech zápasů základní části a připsal si 39 kanadských bodů. Jedná se o jeho nejpovedenější sezónu. Celkem vstřelil 14 branek a na dalších 25 přihrál. V bodování mu sekundoval Jakub Planý, se ziskem 23 kanadských bodů. Ty nasbíral v 29 zápasech a celkem vstřelil 13 branek a přidal 10 nahrávek. Třetím nejproduktivnějším hráčem byl Jan Starý. Po jeho dvouměsíčním angažmá v Havířově, se zařadil zpět mezi opory týmu. V 24 zápasech vstřelil deset branek a přidal 13 asistencí. Stejně tak jako Kubinčák, nejedná se o žádného ofenzivního hráče. Oba dva patří mezi stabilní bránící pilíře útočných formací Trutnova.

Trutnov se však přeci jen pyšnit může. V poli individuálních statistik obsadil Matěj Poul druhé místo, v kategorii nejproduktivnější junior skupiny Sever! Ten nasbíral v 37 zápasech celkem 16 bodů. Sedm branek vstřelil a na dalších devět přihrál. Hráč ročníku 2000 skončil v celkové tabulce za dečínským Smolou pouze o jeden bod.

Co se týče brankářů, tak v letošní sezóně žádná oslnivá čísla nečekejme. Patrik Ašenbrenner nastoupil do 27 utkání. Z nich pak inkasoval celkem 105x a průměr obdržených branek na zápas se zastavil na čísle 4,12. Michal Krofta nastoupil do 15 zápasů, inkasoval celkem 56 branek. Průměr se mu zastavil na čísle 4,60.

Mezi obránci byl nejproduktivnějším hráčem Bohdan Višňák. Ten si v 38 zápasech připsal 20 kanadských bodů za 5 branek a 15 asistencí. Sekundoval mu Lukáš Vácha, který vstřelil dvě branky a na dalších 12 přihrál. Celkem tedy získal 14 bodů.

Kanadské bodování odchovanců HC BAK Trutnov

Tuhle speciální kolonku jsme vytvořili záměrně. Hokejový Trutnov totiž spoléhá na svojí líheň hráčů. Těch do letošní sezóny zasáhlo celkem deset. Komu se dařilo nejvíc?

1. Filip Krsek – 18 bodů (12+6)

2. Roman Janoušek – 18 bodů (7+12)

3. Jakub Tatar – 17 bodů (6+11)

4. Matěj Poul – 16 bodů (7+9)

5. Lukáš Vácha – 14 bodů (2+12)

6. Lukáš Junek – 5 bodů (2+3)

7. Jakub Kynčl – 4 body (0+4)

8. Martin Kozák – 3 body (0+3)

9. Jan Semorád - 2 body (0+2)

10. David Vacek – 0 bodů

Dále samozřejmě do sezóny zasáhli i kmenoví hráči HC Trutnov. Jimiž jsou Vojtěch Kubinčák, Pavel Fedulov (7+16), Petr Chytráček (2+2) a Petr Pivrnec.

V dalším článku si pro vás připravíme hodnocení sezóny po každé odehrané pětině soutěže. Zůstaňte s námi. Redakce