|

Rozhovor s Josefem Synkem

Nejstarší hráč týmu Josef Synek opouští tým. Své působení končí na vlastní žádost. Jedenatřicetiletý, téměř dvoumetrový obránce nastoupil v letošní sezóně za Trutnov k pěti mistrovským zápasům. Jediným Trutnovákem, který zůstává v druholigovém týmu, je gólman Pavel Škop.

Jaké jsou důvody Vašeho odchodu z mužstva?
Je velmi těžké skloubit pracovní život s hokejovým. Nemůžu řídit firmu a být skoro každý den na ledě. Ono se řekne druhá liga. Ale i tak je to v podstatě poloprofesionální, řekl bych téměř profesionální soutěž. Práce je pro hráče jen doplněk přivýdělku a od toho se vše odvíjí. Nelze sedět jedním zadkem na dvou židlích. Je to potom na úkor jednoho či druhého. A protože se mají dělat věci, tak jsem se rozhodl obětovat svoji zábavu a věnovat se naplno firmě.

Budete hrát hokej někde jinde, nebo jako hráč definitivně končíte?
Úplně skončit ještě nechci a tak se porozhlédnu po klubech z krajské soutěže, kde to není tolik náročné na čas.

Byli jste v týmu s gólmanem Škopem jediní dva Trutnováci. Jak hodnotíte vznik nového mužstva?
Prošel jsem zrodem mužstva od začátku. Nebylo to lehké na žádné straně. Času do soutěže ubývalo a kádr se tvořil velmi pomalu, chvíli trvalo, než se utvořil základ. Taky manažer musel mít dost práce, jak v otázkách zabezpečení a fungování týmu, tak v otázce výběru trenérů. Myslím, že se to nakonec povedlo i v takovém krátkém čase. Takže bych dal známku dvě mínus :-). A to je hodně slušné na nováčka druhé ligy, ne?

Do města se po letech dostal "kvalitní" hokej. Prospěje to trutnovskému hokeji obecně?
Hokeji, na který se divák může jít podívat, to prospělo každopádně hned po prvním vhození buly. O tom není pochyb. A hokeji, který sice není vidět, ale je stejně důležitý, mám na mysli od přípravky až po juniorku, to může také velmi pomoci. Vedení klubu bude chtít vychovávat vlastní hráče a na to HC Trutnov má jak po stránce trenérů u žákovských mužstev, tak i početnou základnou, což je deviza i pro prvoligové Vrchlabí. Týmy se mohou doplňovat i v těchto úrovních, a ne jen u áčka. Je ale potřeba dostrkat dorost a juniorku do vyšších soutěží, aby mladí měli kam pokračovat a byli připraveni na druhou ligu. To bude ještě dřina.

Neuvažujete nyní o tom, že do služeb druholigového trutnovského hokeje vložíte své manažerské schopnosti?
Jestli nějaké mám :-). Je to stejné, jako můj hráčský odchod. Neumím sedět na dvou židlích zároveň. Ale celkem mne to láká, takže do budoucna je to možná výzva. Uvidíme.

Pavel Cajthaml (Trutnovinky.cz) Pavel Cajthaml