|

Petr Vácha: "Zapracování odchovanců? Nejlepší věc, co se nám povedla."

Je po sezóně. Před měsícem se zavřela kabina hokejistů Trutnova a od té doby mají hráči, realizační tým a vedení volno. I my v redakci jsme si dali chvíli oraz. Teď ale přicházíme se sérií rozhovorů, kde vedení, realizační tým a také hráči, zhodnotí uplynulou sezónu. Prvním, kdo nám poskytl svoje hodnocení, je hlavní trenér PETR VÁCHA.

Petře, je za vámi celkem revoluční sezóna. Jaké to bylo, být hlavní kouč druholigových hokejistů a ještě doma v Trutnově?

"Jelikož jsem v minulých letech prošel jako hráč a poté i jako trenér všemi kategoriemi v trutnovském hokeji byla to pro mě čest a zároveň velká výzva trénovat A-tým ve druhé lize."

Měli jste celkem slušný start, ale pak přišel propadák v listopadu. Čím si tu herní krizi vysvětluješ?

"Začalo to prohrou ve Dvoře a od té doby se to s námi celý listopad táhlo. Nedařilo se nám prolomit herní krizi. Tato krize nás stála lepší umístění v celkové tabulce."

Naopak prosinec, leden, únor, to byla celkem jízda. To se pak trénuje tým trochu jinak, je to tak?

"Ano, v týmu je pak hned lepší nálada a celkově projev týmu v zápasech je úplně na jiné úrovni. Celou sezónu jsem hráčům říkal, že si hokej a hlavně zápasy mají užívat a hrát, co umí."

V týmu působila řada zkušených borců - Kalla, Kubinčák, Semorád. Jaké to je, pracovat s hráči takového formátu?

"Zkušení hráči jsou důležitým článkem každého fungujícího týmu. Tito hráči svými zkušenostmi pomáhají méně zkušeným hráčům. Myslím si, že si tato symbióza v týmu dobře sedla."

Společně s J. Řehákem, O. Poulem, jste tvořili trojici, která tým vedla. Jak se ti ta spolupráce zamlouvala? Bylo to vlastně po prvé, kdy u týmu působí tři odchovanci jako trenéři.

"Jelikož každý z nás byl jiný typ hráče, tak jsme i každý jiný trenér. Každý přichází se svými názory a příspěvky na daný problém a poté to společně vše řešíme. Celkově jsme se v sezóně dobře doplňovali. Myslím si , že je pro Trutnov dobré, že poprvé ve druhé lize je celý trenérský štáb z domácího prostředí."

Koncepce klubu směřovala k výchově a zapracovaní odchovanců. Tento krok se povedl, je to tak?

"Zapracování našich odchovanců je rozhodně to nejlepší, co se nám v letošní sezóně povedlo. Myslím si, že ve druhé lize málo který tým hraje s více odchovanci než my. Je příjemný pocit trenéra , když v A- týmu trénuje řadu hráčů, které trénoval od nejmladších kategorií."

Co považuješ jako největší zklamání a největší úspěch v letošní sezóně?

"Nejvíce mě mrzí domácí prohry v listopadu s Řisuty a s Děčínem. Za největší úspěch byl považoval výhry s Vrchlabím a to především výhry, kdy jsme neobdrželi ani jeden gól."

Kdyby jsi měl teď říct, kdo postoupí do 1. ligy, kdo by to byl a proč?

"Nejvíce se mi svým herním projevem líbil tým Sokolova a favorizuji ho i jako největšího kandidáta na postup do první ligy."

Redakce