|

Předseda klubu Zdeněk Poul: "Na loňskou sezónu navázat rozhodně nechceme!"

Sezóna je od minulé středy v plném proudu. Hokejový klub HC DRACI o.s., jenž je provozovatelem HC BAK Trutnov, si prošel letní obměnou nejen kádru. Vedení Trutnova se rozhodlo vkročit do nové sezóny v novém kabátě a s kvalitním managementem. Vše ohledně klubu nám prozradil jeho předseda - Zdeněk Poul.

Sezóna začala, máme odehrané první tři kola sezony, trutnovští hokejisté mají zápas s Vrchlabím k dobru a tak jsme se zeptali předsedy klubu Zdeňka Poula, jak vidí letošní sezonu.

"Na Loňskou sezónu navázat nechceme!"

Pane předsedo, jak hodnotíte tu loňskou sezonu a co z toho hodnocení plyne do nastávající sezony?

" Loňská sezona se hráčům vůbec, ale vůbec nepovedla. A musím říci, že to je i naše vina, že jsme hráčům věřili, že se připravují, že na sobě pracují, ale nakonec jejich výkony všem ukázali, že někde je chyba, že když chybí fyzička, tak chybí i vůle bojovat a nakonec nám to všem dali fanoušci "pěkně sežrat". "

" Proto jsme si řekli spolu s partnery klubu, že na tuto sezonu rozhodně nechceme navazovat, že musíme vybudovat tým, který bude chtít sám na sobě pracovat, hrát za Trutnov, že se musí utvořit parta v kabině, že tady končí doba "zásluh", že tu nikdo za zásluhy hrát nebude, když na druholigový hokej nemá. A pak realizační tým s hokejovým kempem začal využívat ledy, využívat všechna sportoviště pro suchou přípravu. Mnohým se to nelíbilo, ale v jednu chvíli jsme měli v přípravě 35 hráčů. Neřešili jsme peníze, neřešili jsme maličkosti, šli jsme za jasným prvním cílem = hráče připravit. Do mužstva skvěle zapadl Peter Beneš, všichni Rusové a pozor - i legendy. Jasno jsme měli v gólmanech. U ostatních to byl do poslední chvíle otazník."

Legendy ? Koho tím myslíte?

" Myslím Tomáše Divíška, který s námi trénoval a zejména Jirku Cetkovského. To je profesionál. Každým coulem, to není žádný frajer a právem by jím mohl být, jeho přístup k tréninku, v přípravných zápasech, v zápasech mistrovských je o jeho přístupu k hokeji, k mužstvu jako celku. On to má strašně těžké, druholigový hokej se hraje jinak než extraligový, a přesto nenadává, neuráží nikoho, je trpělivý. Patří mu velké poděkování. Skutečně a upřímně. Já si myslím, že poděkování patří i realizačnímu týmu, který věděl co v přípravě chce, například názory a postřehy Jirky Antonína, jako úspěšného hráče, mají svoji váhu v komunikaci s mužstvem. "

Jak vidí svoji roli v mužstvu mladíci?

" Máme věkový průměr 22 let, koho tím myslíte? Pokud myslíte Janouška, Smékala, pak jejich výkon oproti loňsku neskutečně stoupl... Vyzráli... Tito kluci si uvědomují, že jen a jen poctivá práce vede do sestavy "A" týmu. Patří k nejlepším, jen aby jim to vydrželo. Ale jsou tu i další, David Vacek je fyzicky velmi dobře připraven, musí dostat do sebe tu hokejovou myšlenku a tu může dostat i tím, že se vyhraje v juniorce, rozhodně nemá cestu do "A" týmu zavřenou, jak často slyším... to jsou jen a jen kecy... Tady je na místě říct, že z trutnovských odchovanců má každý možnost se uplatnit, ale není to bez dřiny, bez poctivé přípravy. "

" Podívejte se na Lukáše Váchu, jak hokejově vyrostl. Co k tomu říct, to je přece radost se dívat, jak ti kluci k hokeji přistupují. První zápas se Žďárem hráli obětavě, nedařilo se, jejich mládí je svazovalo, ta zodpovědnost, neprohrát, ta nervozita tam byla vidět. Dá se jim to zazlívat, vždyť to odmakali, bojovali, já bych nikoho nezatracoval. Snad až na jednu připomínku a to na zbytečné fauly... "

"Hokej v Trutnově rozhodně neumírá, to jsou jen řeči"

Nedá mi to, abych se nezeptal na podmínky, zázemí v klubu, finanční zajištění... Jak na tom klub je?

" Finančně máme rozpočet téměř pokrytý. Hokej v Trutnově neumírá, jak občas slyším. To je blábol od lidí, co nikdy nebudou přát nic pozitivního. Máme za sebou generálního partnera, hlavní partnery, to je pilíř finančního rozpočtu, máme za sebou podporu Města Trutnova - města sportu, máme za sebou Mebys s.r.o. Trutnov, který nás rozhodně nedusí, jak občas slyším. Myslím si, že nás neslyšíte brečet, protože to nikam nevede. Nadávat? To v této zemi poslední dobou umí každý, nadává se na vše a na všechny. "

V mužstvu je celá řada zahraničních hráčů, co jim Trutnov nabídl, že hrají v našich barvách?

" Zúročila se tím dlouhodobá spolupráce s agenty. Není to o penězích, ale o vzájemných možnostech. Jednotliví hráči musí zapadnout do koncepce celého mužstva, tento mančaft není o jednotlivcích hrajících na své triko, je to o kolektivu, kdy každý hraje za celý mančaft, za Trutnov, mají dělat radost sami sobě a trutnovským divákům. Jít za vítězstvím. "

" A mladíci z Ruska, ze Slovenska, do mužstva zapadli už v přípravě. Jsou to skromní kluci, dobře připraveni, zapadli do mužstva. To jsme chtěli. Není to žádný "odpad", který nikdo nechtěl. A když jsem měl na začátku sezony vystoupení před hráči, varoval jsem je z jedné věci a to z "politikaření" a následných urážek. Do trutnovské kabiny kecy o řešení ukrajinské krize nepatří. Urážet někoho jen proto, že je z Ruska, že mluví Rusky a lámaně Česky to nebudeme tolerovat. "

"Chceme hrát hokej pro diváky"

Vaše cíle do této sezony?

" Určitě bych si přál, aby se v PRO HOCKEY ARÉNĚ hrál vítězný hokej v podání domácího mužstva. Hokej, který přitáhne fanoušky. Už proto se od počátku sezony připravují akce pro fanoušky, jakou byla ta s prodejem permanentek, kdy na konci je rekordní číslo prodaných permic. Nápad, který se určitě povedl. A to není konec. "

" Vážíme si fanoušků, vážíme si jejich podpory, proto budeme v doprovodných akcích pokračovat. Nikdy nebudeme jako velkokluby, o to více bychom chtěli být fanouškům blíž. "

" A pokud jde o herní cíle, chceme být v první polovině tabulky, nemít starosti se záchranou. Hrát hokej pro diváky. Chtít, aby na náš hokej chodilo víc a víc lidí, aby se bavili. "

" Chtěli bychom být i aktivní součástí ohledně změny herního systému celé druhé ligy. Vezměte si jaká byla druhá liga před deseti lety? Nemůžeme připustit, aby vše v této zemi bylo degradováno, ano stát stojí stranou, nejsou zde rovné podmínky pro kulturu a sport, ale politici o tom mluví jen a jen před volbami. "

" Ve sportu největší váha leží na partnerech co hokej milují (pokud se bavíme o hokeji) a kdyby v Trutnově řeklo město DOST tak mi věřte, že hokej skončí. Protože náklady na provoz zimního stadionu jsou taková "rána", že na to náš rozpočet stačit nebude a u mládeže platí to samé. Stát bude hovořit o tom jak vrátit děti na sportoviště, jak zabránit dětské obezitě, jak jít preventivně proti drogám apod. ale plakátem a jen a jen kecama děti sportovat nenaučíme, neoslovíme. Pak je radost se dívat na hokejový potěr, kdy trenéři u mládeže ve spolupráci s rodiči jasně ukazují, že hokej nezaniká, a kdyby stát nestal stranou mohlo by být celorepublikově radostněji..."

Nevidíte mládežnický hokej příliš černě?

" A jsme u toho! Sotva někdo řekne, co není "oficiální" už to vidí černě. Vždyť to tak je. Hokej je v podstatě drahý sport. A nebýt rodičů, partnerů, měst co mají v majetku zimní stadiony tak už by tu nebyl, to je realita. Vždyť naše mládež hraje kvalitní hokej, ale abychom tyto kvalitní soutěže mohli hrát a vychovat tak další kvalitní hráče, tak jsme spojeni tři města Trutnov + Vrchlabí + Dvůr Králové n.L. společně tvoří HC Krkonoše, a ještě před deseti lety tomu tak nebylo... Tak se nad tím "páni poslanci a vládnoucí úředníci " ve Strakovce a ve Sněmovně zamyslete! Vždyť od revoluce uplynulo 26 let, to už nejde stále házet na dobu minulou. "

" Obecně bychom měli rodičům , babičkám a dědům a všem těm dobrovolným trenérům postavit pomník, protože drží český sport nad vodou a hluboké poděkování si zaslouží samozřejmě partneři, sponzoři, kteří mnohdy vše podporují právě z lásky k danému sportu. On ten sport v této malé zemi je stále úspěšný. Tak se pojďme všichni společně bavit z každého sportovního úspěchu našich reprezentantů... bavit a radovat se z každé pěkné hokejové akce... A kéž by těch trutnovských hokejových akcí u mládeže i "áčka" bylo co nejvíc."

Děkujeme předsedovi HC DRACI o.s. Zdeňku Poulovi za rozhovor a přejeme hodně štěstí jak vedení klubu, tak hlavně celému mužstvu HC BAK Trutnov! Redakce