|

Zdeněk Poul: "Jsem na kluky nesmírně pyšný!"

Předseda klubu HC DRACI o.s., Zdeněk Poul, nám sdělil své pocity po uplynulé sezoně. Naše otázky a jeho odpovědi můžete přečíst v článku níže.

" Jsou to moji kluci a jsem na ně pyšný!"

Pane Poul, v neděli skončila pro Trutnov sezóna, která měla jasný cíl. Cíl se však nepodařilo splnit. Jak by jste zhodnotil tažení týmu v letošním ročníku?

" Slíbili jsme divákům hrát atraktivní hokej a to jsme zcela jistě splnili. Statistika divácké návštěvnosti, kdy zápas od zápasu měla vzrůstající trend, je toho důkazem. Na ZS, kam jsme zajížděli, přicházeli lidé se zájmem se na Trutnov podívat. Slýchávali jsme, že tam nepatříme, že je to zesměšnění soupeře a tak to prostě nebylo. Ano finálový cíl jsme nenaplnili. Postup do II.ligy jsme nevyhráli. Ale to neznamená, že spácháme hromadnou sebevraždu, to je prostě sport. Jsem na hráče pyšný, nemusí se stydět za hru, kterou předváděli.A to jsem hráčům řekl, jak po zápase ve Vrchlabí a skutečně se slzami v očích, protože mi jich bylo líto a řekl jsem jim to i včera v kabině na posledním tréninku. Jsou to moji kluci, jsem na ně pyšný, podrželi mě v těch nejtěžších chvílích této sezony, v tom marném boji s ČSLH. Mají moji plnou důvěru a jsem rád, že mi to opláceli stejným způsobem. "

Ikdyž je právě teď po sezoně, nepřestáváte stále bojovat o účast ve druhé lize. Jaký je postup v soudní kauze vůči ČSLH, děje se vůbec něco?

" Prohráli jsme arbitrážní řízení ČSLH, kde jsme naivně očekávali spravedlnost. Té se nám nedostalo, takže v této při musíme postupovat podle zákonů a protože je pravda na naší straně a bohužel v této zemi to mnohdy nic neznamená, tak jsme oficielně podali 23.11.2012 žalobu proti ČSLH k obvodnímu soudu v Praze a do dnešního dne nebylo nařízeno soudní jednání. Takový je stav. Pravda je taková, že ČSLH proti nám vystupoval s arogancí moci, nebylo to příjemné, zkresloval fakta a to i k platbě. To je velmi nepříjemné pak očekávat souboj rovný s rovným.

" Uplatili jsme rozhodčího? K tomu by se nikdo v klubu nesnížil! "

Teď bychom se chtěli zeptat na finálovou sérii. Jak by jste popsal ty čtyři finálové duely?

" Finále, vynikající hokej. Vrchlabí bylo šťastnější, je třeba soupeři sportovně pogratulovat, udělalo míň chyb a tak zvítězlo. Myslím si, že rozhodl první zápas v Trutnově, kde za stavu 4-1 pro Trutnov, Patrik Fořt snížil a za stavu 4-2, jsme měli přesilovku 5 na 3 a nevyužili jsme ji. Záhy jsme inkasovali třetí gol a do minuty bylo vyrovnáno. Sice jsme dali na 5-4, ale v tuto chvíli jsme byli psychicky dole. Vyrovnání Jakuba Luštince na 6-6 však málem zbouralo PRO HOCKEY Arénu. Nájezdy to už je loterie a vrchlabští byli šťastnější. Ale atmosféra naprosto úžasná, to mrazilo v zádech. "

" Druhý zápas byla opět přetahovaná a opět jsme vedli 4-2, přestože počátek byl strašný, třetí minuta a my prohrávali 0-2. V tu chvíli nám málokdo věřil, ale já ty kluky znám, vím jací to jsou bojovníci. A rozhodne neskutečně nešťastná teč do vlastní branky, to je tak strašně smutný (krčí nešťastně rameny). "

" Třetí zápas byl doslova vydřený, a čtvrtý už úplně nešťastný. Tolikrát jsme šli do tří, vyloučen byl Standa Procházka, za to, že na něho byly tři fauly za sebou a neunesl to a vystřelil kotouč k mantinelu, kde byl hlavní sudí. Kuba Luštinec, jindy stoprocentně úspěšný v zakončení, nyní nepromění loženky. Prostě psychika dole. Nemůžeme nic hráčům vytknout, nemůžeme jim nadávat, to by byl faul. Ne, nebudu hodnotit výkony rozhodčích, ale z finálových zápasů s přehledem pískal pouze rozhodčí Pahulák. Ale jak řekl vrchlabský trenér pan Ivan Houda, i rozhodčí jsou jen lidé. Mě spíše mrzí ta nepřátelská atmosféra na ledě, viz zranění mého syna, je to na záznamu, bylo kolem toho hodně řečeno, ale domnívám se, že do moderního hokeje toto nepatří. A hodně mě mrzí, že někdo může sdělovat "vrchnosti", že Trutnov rozhodčího uplatil. Dejme si otázku za co? Za to, že nás nechal seřezat, že nás vylučoval? Neznám v našem klubu člověka, který by se k tomu snížil! "

" Vyčetli mi i ruský tank, který v Trutnově kdysi stával.."

Po posledním finálovém duelu, kdy Vrchlabí získalo mistrovský titul, jste byl napaden. Popište nám situaci a co se vlastně doopravdy stalo. Řešil to někdo?

" Já už se k tomu vrátím jen okrajově. To že jeden idiotský fanoušek neunese, že jsem soupeři pogratuloval k vítězství, že neunese, že soupeři předávám medaile a to prosím na žádost pana předsedy Ing. Huška, vyčte mi ze závisti a s láskou k minulému režimu i ruský tank v Trutnově, který tu není snad od roku 1990, tak to je síla a pak jej vyprovokovala má zelená brada (sázka s hráči - pozn.red.), tak se stalo co se stalo. K tomu incidentu je třeba říct, že ve Vrchlabí mají krátkou paměť, nám pan Dědek nikdy nic nekoupil, protože HC TRUTNOV s.r.o. nikdy nepatřilo ani nepatří Trutnovu. Licenci jsme koupili a řádně ji zaplatili právě panu Dědkovi, tak mu nic nedlužíme, to by si měli uvědomit. Incident se stal, neznamená to, že bych házel všechny fandy do jednoho pytle. Paradox je ten, že jsem místopředseda HC Krkonoše, kde oba oddíly, jak trutnovský tak vrchlabský, vychovávají mládež, takže o tom si může udělat každý svůj názor. To, že se na celý incident dívali pořadatelé, smáli se a nic neudělali, tak to jen svědčí o tom, jaká byla atmosféra. Je to za mnou, nemá cenu to dál pitvat, jsou lidé co v tom hledají jen senzaci. Já jsme za svůj hokejový život zažil veletoče a toto je tak nepodstatné a malicherné, že na to velmi brzy zapomenu. "

" Kdybychom vyhráli, tak nás asi ve Vrchlabí pozabíjejí "

Nepřijde Vám trochu nefér to, co se děje právě teď v tisku a v médiích? Narážíme tím na inkriminovanou branku Kuby Luštince.

" Ano je to nechutné. Nechutné ze strany vítězů. Několika jedinců. O přestávce pan předseda Ing. Hušek tvrdil a obhajoval rozhodčího, že to branka byla, jinak by ji neuznal. Prostě se stalo, u rozhodčího nikdo z trutnovských nebyl, nikdo mu nenapovídal, on to tak viděl. Je to jen člověk. A patřil a patří mezi nejlepší (Libor Veinfurter - pozn.red). Já jsem několikrát viděl záznam a Kubovi nemůžu nic vytýkat, odlétavající kotouč nesledoval a sledoval rozhodčího. Naprostá tragédie by to byla, kdybychom vyhráli 4-3, to by nás asi ve Vrchlabí pozabíjeli všechny včetně rozhodčích. To se zase strhne diskuse jak jsem to myslel (směje se). "

" Rozhodčí bychom si měli vychovat "

Video se dostalo až za hranice, viděla ho valná většina lidí, co sledují lední hokej u nás v republice a tím se nám naskytla otázka - Negativní reklama, taky reklama?

" O jaké reklamě to mluvíme? O práci rozhodčích? To snad je otázka na šéfa komise rozhodčích, ne na mě. Já si myslím, že když vám rozhodčí v prodloužení řekne, že žádný faul pískat nebude, že to není dobré (sudí Machač - pozn.red.). Co s tím udělat? Já vím co. Pojďme rozhodčím vytvořit takové podmínky, jako mají třeba ve Švédsku, kde jsou pak skutečnými autoritami, ale o to si musí říct svými výkony. Já vím moc dobře, že když jednou pískne už to nevezme zpět, nemá cenu se hádat, nemá cenu diskutovat, prostě to nevezme zpět. Tečka! Divák si zanadává, je i vulgární, děti se baví tím, jak si obohatí slovníček, ale tím to končí. Zkušení hráči pokud se stanou rozhodčími tak to je jiné kafe, ti znají ony háčky apod. A trestají je. To je ta cesta. A pak důsledně využívat pravidel, "diskutuješ?", má přijít trest, pak se to zvrhne v debatní kroužek, v žalování a kde je kvalita hry? Rozhodčí si musíme vychovat, ale nemůžeme o tom jen mluvit, musíme jim pomoci, my všichni v klubech. Podívejte se jaká je situace u dětí, jak dětem vysvětlíte, že to rozhodčí nechce vidět, protože na něj křičí tatínek z tribuny, podívejte se, jak se mnohdy chovají rodiče, ty vulgarity při zápasech. To je počátek tohoto problému. A pak samozřejmě, že jsou rozhodčí, co jsou oblíbení u předsedy komise a ti co jsou méně oblíbení a to se asi nezkoumá kvalita. Není to jedoduché, ale jednou začít musíme. A musíme začít všichnii a musíme začít hned. A jestli chce někdo napadat Kubu Luštince, tak to je tak hodnej hráč, dříč, tak férovej mladík, že to nemůžete myslet vážně. To není Maradonna (naráží na slavný gól Diega Maradonny rukou - pozn. red.).

"Zelíčko je pyšný, že bojuje za Trutnov a dělá nám skvělou reklamu! "

Mluvil jste s mužstvem? Jak to hráči cítí, kdo by chtěl zůstat? Chce někdo vyloženě tým opustit? Hlásí se k vám i hráči, co by tu chtěli hrát již v nadcházející sezoně?

" S hráči jsem mluvil před finále, po skončení finále, včera a jsem rád, že tu chějí zůstat. Víte, já mám tady tu partu nesmírně rád pro jejich pracovitost, pro jejich věk, pro tu kompaktnost jít za stanoveným cílem. A porážku odnesli všichni, bylo jim to líto, díval jsem se jim do očí, byly tam slzy, to nebyl flegmatismus, to nebyla odfláknutá práce. I já jsem měl slzy v očích, když jsem pronesl řeč po posledním finále (smutně konstatuje). Já si jich vážím, už jsem řekl, že jsem na ně pyšný. Pracují nám tu s dětmi, s mládeží. A máme v nabídce i nové hráče, ale nechtějte po mně jména, věřte, že budete příjemně překvapeni. Rozhodujeme se pro vhodné doplnění jednotlivých pětek, a vyplatí se vám počkat. Budete stejně překvapeni, jako jste byli překvapeni z Jirky Zelenky. A věřte, že ten trutnovskému hokeji dělá v Praze úžasnou reklamu, hovoří o partě, o podmínkách, o zázemí a hlavně o divácích. On je pyšný že bojuje za Trutnov, že se bije za Trutnov a toho si vážím. Málokdo ví, jak vážné má rodinné problémy a on přijede 150 km, hraje naplno, hecuje mančaft, je vzorem mladým klukům, pak jede 150 km za rodinou. Jirko díky a věř, že celý tým drží palce ať je všechno o.k! "

Další otázka se bude týkat financí. Je mužstvo zabezpečeno ohledně finanční stránky a materiální stránky i na další sezonu?

" Každá následující sezona byla finančně líp zajištěná, pokud jde o generálního partnera, je jím i nadále trutnovská firma BAK stavební společnost a.s., hlavní pilíř na kterém se dá stavět, za to patří generálnímu partnerovi veliký dík, upřímný dík. Hlavní partneři kolem mojich firem jsou beze změny, máme v jednání i nové firmy, odvíjí se to od obchodního propojení, saháme do zahraničí. Pokud jde o partnery, tak i zde máme velmi slušnou spolupráci a tu stále zlepšujeme, takže hráči dostali infomaci, že příští sezona není rozhodně krizová. Chtěli bychom realizovat soustředění mimo Trutnov, pak se vrátit k pořádání turnaje BAK CUP 2013. S hráči jednáme velmi otevřeně, protože zde v Trutnově to nikdy nebylo o dluzích, hráči vždy dostali to co měli, odměny, cestovné, vždy včas, prostě zde je to standard zajistit to, co je smluvně dané. My si nehrajeme na to známé napoleonské "slibem nezarmoutíš" a podmínky v tutnovském klubu jsou na špičku II. Ligy. To nám je ostatními kluby vyčítáno, ale to je vůle partnerů, to je i přání diváků, je to i kvalitní reprezentace města Trutnova a zejména to je povinnost vůči hráčům a realizačnímu týmu. Pak mohou být stanoveny jen ty nejvyšší cíle. Já v tuto chvíli a na tomto místě musím poděkovat i zaměstnavatelům hráčů a členů realizačního týmu, protože bez podpory a tolerance zaměstnavatelů, by hráči neměli takové podmíky. Trénujeme 5x v týdnu, dva dny v týdnu zápasy. Uvolňování je dobrou vůlí obchodních partnerů. "

"Koupit licenci od Vrchlabí? To nikdy nepřipadá v úvahu! "

Ještě se vrátíme k tomu, jak je Trutnov propírán v tisku. I vy jste měl zajímavé telefonáty, povídejte... Trutnov by měl hrát dokonce i první ligu?

" No tak to se bavím. Dneska mi volal známý moderátor a chtěl vědět jestli mu můžu potvrdit, že jsme pohledávku za ČSLH prodali čínské společnosti a za utržený l mil USD, že budujeme prvoligový tým. Já fakt nevím kde se to bere? To že spolupracujeme s Čínou je jedna věc a ta spolupráce se nám plně osvědčila, že bychom se nebáli přijmout partnerství a vstup silného zahraničního partnera do celého klubu tedy i k mládeži to je také jasné, ale pohledávka za ČSLH, to nevím co kdo má na mysli, protože tam musí nejdříve rozhodnout soud a ten ani nezačal. "

" Pak jsem dostal informaci, že kupujeme licenci od Vrchlabí a nyní se podržte za 7 mil Kč, za 5 mil Kč, za 3 mil Kč. Všichni víme, že Vrchlabí ještě licenci nemá, tak není co kupovat a mohu zodpovědně říct, že o koupi licence neuvažujeme i mimo jiné proto, že nevím jak se II. Liga bude hrát a aby nás opět někdo vyřadil, jen proto, že se někomu nechce jezdit do Trutnova, to bych musel být blázen, abych do tohoto rizika vstupoval. A trutnovský fanoušek by musel poslouchat, jak nám licenci prodalo Vrchlabí, to přeci trutnovským nemůžu udělat! Už takhle mi spílají a za vše nepodařené můžu já, to nejde... "

" Naše fanoušky nám může leckdo závidět! "

Co by jste chtěl vzkázat fanouškům, kteří za celým mužstvem stáli od začátku až do konce. Plánujete společné rozloučení se sezonou?

" Ano připravujeme společné rozloučení, protože to je slušnost a nutnost zároveň. Fanoušci a skutečně jich nebylo málo si to zaslouží, vrací nám svým chováním do ochozů děti, do PRO HOCKEY Arény začali chodit celé rodiny, takže ta obava ze zranění diváků, se stává minulostí. Aréna pak skutečně žije hokejem. Ano máme co zlepšovat, ozvučení, občerstvení, nejde vše najednou a hlavně věřte "nejsou lidi". A diváci? Úžasná atmosféra, to jak nás fanoušci ženou k vítězství, namátkou v Hronově, Nové Městě n.M., Jičíně, ve Dvoře Kr.n.L. a samozřejmě při derby s Vrchlabím, to nám může závidět i ledasjaký prvoligový tým. "

" Děkuji vám za vše, co pro naše hráče děláte, děkuji vám jak se za nás perete na sociálních sítích, děkuji vám za podporu. Jste skutečným šestým hráčem, jste významná síla, bez vás by to heslo "Bojujeme pro to co nám patří" nebylo tím správným. Zachovejte nám přízeň a pomozte nám jít dál. Naši hráči se vám odmění těmi parádními akcemi, těmi parádními góly. Děkujeme vám! "

To je pro dnešek vše, my děkujeme předsedovi za vyčerpávající odpovědi, přejeme Vám i celému klubu hodně štěstí a zdraví v následujících měsících mimo sezonu a těšíme se na další spolupráci!

Zítra vám přineseme rozhovor s Jakubem Luštincem, který slovama nešetřil, máte se také na co těšit! Redakce