|

Bojovnost Draků slavila úspěch, derby otočili ve druhé třetině

Odmakaný zápas od první do poslední minuty a pak velká radost. První derby sezony dopadlo pro hokejové Draky výborně. Středeční bitvu proti Vrchlabí, kterou si v Trutnově nenechalo ujít přes 1200 diváků, vyhráli 2:1. Hosté po úvodní třetině drželi vedení, trefil se Mrňa. Domácí však v prostředním dějství zásluhou Bucka a Kubinčáka výsledek otočili a ve třetí dvacetiminutovce těsný náskok uhájili. Vrchlabskému celku tak připravili první porážku v sezoně.

TRUVCH
Trutnov
7. Kolo
Trutnov
02.10.2019
18:00
2:1
(0:1, 2:0, 0:0)
Vrchlabí
Branky a nahrávky: 28. Bucek (Poul, Krsek), 40. Kubinčák (Faltys, Jedlička) - 20. Mrňa (Bednář, Urban)

Vyloučení: 4:3, Využití: 0:1

Diváci: 1225

Trutnov: Ašenbrenner (Pivrnec) - Pražák, Vácha, J. Kynčl, Suk, Faltys, Višňák, Kozák, Suk - Starý, Fedulov, Svoboda - Chytráček, Janoušek, Tatar - Kubinčák, Martinec, Jedlička - Bucek, Krsek, Poul

Vrchlabí: Soukup (Abrahám) - Jirků, Moník, Havránek, Bendík, Vašíček, Voženílek, T. Kynčl, Vágner - Sýkora, Bednář, Urban - Mrňa, Kastner, Hlaváč - Dvořák, Jirásek, Moník - Hozák, Matějček, Chalupa

V sobotu trutnovský tým sehrál patnáctigólový duel v Děčíně (prohra 6:9) a Vrchlabští třináctigólový s Jabloncem (výhra 10:3). Derby přineslo opatrnější hokej. Hlavně ze strany defenzivně zaměřeného domácího celku. Trutnovský tým bránil pečlivě, vědom si síly hvězdami nabitého kádru Vrchlabí.

A tahle taktika svěřencům trenéra Petra Váchy vyšla. Hosté, i když měli po většinu zápasu navrch, toho zase až tak moc nepředvedli, respektive jim to nebylo umožněno díky obětavé hře domácích.

V úvodní třetině měl první velkou šanci po přečíslení vrchlabský Mrňa, na druhé straně promáchl před Soukupem Martinec. Skórovat poté mohl Vágner, který se objevil sám před trutnovskou svatyní, ale přestřelil. Gól padl až v samém závěru třetiny. Pět vteřin před jejím vypršením využil dvojnásobnou vrchlabskou přesilovku Mrňa, kdy domácím byly uděleny současně tresty za držení Kozáka a za příliš mnoho hráčů na ledě. Do konce třetiny v tu chvíli zbývalo 14 sekund, hostům to ovšem na gól stačilo.

Bojovný hokej, odehrávající se hodně kolem mantinelů, pokračoval i po první přestávce. Trutnov však dokázal udeřit. Ba co víc - dvakrát a otočit výsledek. Varování Poula a Martince jakoby hosté nebrali vážně, takže pak ve 28. minutě skóroval z dorážky Bucek. Do šťastného vedení se domácí dostali v čase 39:58, kdy se hostům vymstilo vyhození na zakázané uvolnění. Hra se přesunula před Soukupa, domácí se udrželi v pásmu a po střele Faltyse se kotouč od zadního mantinelu odrazil ke Kubinčákovi, jenž stál ve správnou chvíli na správném místě - 2:1.

Zajímavým momentem druhé třetiny bylo vyvěšení transparentu ve vrchlabském sektoru - 5x derby, 5x ve středu?! Svaz proti fanouškům…, za což si hostující fanoušci vysloužili potlesk i z trutnovského kotle.

Domácí Draci ve třetí třetině hájili těsné vedení a zvládali to celkem v pohodě. Očekávaný vrchlabský tlak totiž nepřišel. A když se hosté přeci jenom dostali do zakončení, Trutnov uklidňoval jistými zákroky Ašenbrenner. Jako například v 55. minutě, kdy domácí chybovali a „nechali“ za sebou puk Hlaváčovi, který pálil ostře z mezikruží. Vrchlabáci to v závěru zkusili i v šesti bez gólmana, na led nastoupila hvězdná trojice Hlaváč - Bednář - Sýkora, ovšem hráči Trutnova závar před vlastním brankovištěm přečkali a mohli se radovat ze třetího vítězství ve třetím domácím zápase. Ale hlavně z výhry v derby!

Další zápas sehrají Draci na ledě Bíliny a to již tuto sobotu.

Ohlasy po utkání

Ondřej Poul (manažer, asistent trenéra, HC BAK Trutnov)

„Konečně jsme celé tři třetiny podali konzistentní výkon a neměli jsme žádný herní výpadek. Určitě to byl náš suverénně nejlepší výkon z těch šesti zápasů, co jsme zatím odehráli. To, že nás Vrchlabí tlačilo, vyplynulo z hloupých chyb, které stále děláme a které stále budeme dělat. Kdyby se chyby nedělaly, tak je hokej nuda. Pořád jsme si ale drželi tempo. Vrchlabí se do nás tlačilo, je to suverénně nejlepší mančaft, se kterým letos budeme hrát. Jsou silní, ale je vidět, že v derby je náš výkon vždy jiný než v ostatních zápasech, protože se na něj dokážeme vyhecovat a nějakým stylem se psychicky připravit. I když jsme dostali gól do šatny, tak jsme klukům říkali, že se vůbec nic neděje, že se Vrchlabí prakticky nedostalo do hry. Apelovali jsme na ně, aby pokračovali v tom samém výkonu. A druhá třetina byla super. Bylo vidět, že kluci drží ten systém, který jsme chtěli. Včera jsme si pouštěli video, kde jsme rozebírali Vrchlabí, jejich přesilovky, rozjetí útoku… Dva dny jsme pracovali hlavně na obraně a oslabení, útočné činnosti jsme se moc nevěnovali, protože gól se může dát vždycky, ovšem dostat se nesmí nikdy. Musím pochválit Ášu i všech dvacet dalších hráčů. A taky oba kotle. Atmosféra byla opět famózní. Myslím, že tohle ve druhé lize nemá obdoby.“

Petr Hlaváč (asistent trenéra, HC Stadion Vrchlabí)

„Nedá se říct, že bychom podali špatný výkon, prostě jsme neproměnili naše šance, dali jsme pouze jeden gól a na ten se těžko vyhrává. Soupeř ze dvou vhazování otočil zápas, což je trestuhodné. Jsou to situace, kdy by každý měl vědět, co má dělat, a my z toho dostaneme dva góly do prázdné brány. To je škoda. Domácí bojovali. A když někdo takhle bojuje, přikloní se k němu i to štěstí. Dobře bránili, nic moc nevymýšleli, vždycky nám to posunuli do středního pásma a my jsme se s tím bohužel nedokázali lépe popasovat. Je to první porážka v sezoně, někde jsme prohrát museli, ale je blbý, že zrovna tady. Je nám to líto hlavně kvůli fanouškům.“

Reportáž: Redakce, Trutnovinky.cz, Michal Bogáň