|

Luboš Petera: "Cíle sezóny se nám podařilo splnit"

Na střídačce Trutnova byl prvním rokem. Společně s hlavním koučem vytvořil kompaktní a fungující dvojici, ze které mužstvo těžilo pátým místem po základní části. Řeč je o Luboši Peterovi, který do Trutnova dojížděl z Hořic a byl to asistent trenéra a zároveň i vedoucí mužstva. Jak on hodnotí sezónu? To si můžete přečíst v článku.

Luboši, v mužstvu jste působil prvním rokem. Jak hodnotíte uplynulou sezónu?

" Mužstvo jsme s Alešem Půlpánem převzali v dubnu loňského roku. Ihned jsme začali pracovat na složení kádru. Z Trutnova odešlo, ať již před sezonou a nebo v průběhu sezony, několik hráčů, kteří nechtěli v Trutnově z různých důvodů pokračovat. Poprvé jsme se sešli v květnu ve Špindlerově Mlýně, kde jsme měli možnost poprvé prověřit fyzickou připravenost týmu. Na ledě jsme se začali připravovat v rámci hokejového kempu WING 49 CZ v Nové Pace od poloviny července, kde jsme se připravovali 14 dní. Po týdenní pauze již probíhala příprava na ledě v Trutnově. "

" Do sezony jsme si předsevzali za cíl postup do Play Off, to znamená umístění do osmého místa v tabulce. Postup a konečné páté místo - tak to byla taková malá třešnička na dortu. A dalším přáním bylo postoupit v Play Off do druhého kola, což se nakonec nepodařilo. V Trutnově pořádné Play Off dva roky nebylo, tak jsme všichni byli rádi, že se nám to konečně podařilo. A proto považujeme sezonu za úspěšnou."

Po pomalém začátku přišel skvělý konec sezóny. Čím si vysvětlujete takovou výkonost na konci sezóny?

" Měli jsme velmi mladý tým, který se postupně sehrával a i ta výkonnost byla proměnlivá. Tak zvaných rozdílových hráčů jsme měli velmi málo. A pokud se soupeři podařilo pokrýt tyto hráče, potom jsme měli velký problém s produktivitou týmu. V závěru základní části si to všechno začalo sedat. Prosazovat se začala i třetí formace, což bylo výsledkově hned znát. "

Vy, jako trenéři, tak i mužstvo, čelilo na Facebooku velké kritice a to i v momentech, kdy to nebylo potřeba.. Bylo to podle Vás zapotřebí?

" Já jsem s tím žádný problém neměl, a vlastně jsem se tím i hezky bavil. Aby mne někdo vyzýval, abych mu lajkoval příspěvky, mi přijde nízké a svědčí to o inteligenci a trapnosti /super znalce trutnovského hokeje/. Co mne však mrzelo, to byla kritika hráčů. Nechápu fanoušky, kteří nakládají našim nejproduktivnějším hráčům a věčné dohady a nářky některých jedinců mi přišly taky k smíchu. Ale podívám-li se na diskuzní forum do sousedního Vrchlabí, tak i tam se najdou /odborníci/, kteří by po dvou, třech nepovedených utkáních odvolávali trenéry. Takže ono to bude skoro všude stejné. "

" Ještě chci zmínit jeden moment, který si naši kritici (ale naštěstí jich byla jen hrstka) vůbec neuvědomovali. V průběhu sezóny se našim hráčům naskytly různé možnosti hrát hokej na chvíli někde jinde - např. na Univerziádě, hostovat do první ligy a nebo na turnaj hobby hokejistů v exotické Abu Dhabi, atd. Například trutnovský kapitán Aleš Půlpán, který byl nejproduktivnějším hráčem týmu, odmítl účast na Univerziádě, rovněž i dlouhodobý pobyt v Litoměřicích, kde za výhodných podmínek mohl hrát první ligu. Chtěl zkrátka pro tým odvést opravdu maximum, což se o ostatních, kteří se rozhodli jinak, říct nedá. Chtěl jsem jenom kritikům, kteří nakládali stále stejným hráčům, otevřít oči, aby si uvědomili, kdo to srdíčko pro Trutnov měl a kdo ne. "

V Play Off Trutnov vypadl v prvním kole, v pěti zápasech. V čem byl soupeř lepší než Vaše mužstvo?

" Po odehraných dvou zápasech v Play Off, za stavu 1:1, jsme si s Alešem říkali, že to bude hodně, hodně vyrovnané, ale hratelné. Rozhodovaly maličkosti. Ale především rozhodla zkušenost a širší kádr Žďáru. Oni hráli na čtyři vyrovnané pětky, kdy nebylo poznat, jestli tam je první nebo čtvrtá pětka. Dále se jim vyhýbala zranění. Nám každé utkání odpadl jeden hráč - Bažant, Píša, Beneš - takový tři obránci se jen tak hned nedají nahradit. Zvlášť respekt, který měl u soupeře Alda Píša, to nám samozřejmě chybělo. "

" A tohle všechno se nasčítává. Přesto jsme sehráli další dvě utkání velice vyrovnaně, bohužel vždy s prohrou v prodloužení. Kde kdo nám vyčítal špatné přesilovky. To je pravda a asi hlavní důvod toho, že jsme neprošli do dalšího kola. Ale bohužel tady nám ti nejzkušenější obránci citelně chyběli ... "

" A to ještě Ondra Poul dohrával poslední dvě utkání s nadvakrát zlomenou rukou. Když jsem před zápasem viděl, jak mu to doktor lokálně umrtvuje, tak se mi z toho dělalo zle. Ale tohle všechno fanoušci nevědí a nevidí, tak potom by možná hráče tolik nekárali, nebo neuráželi. "

Celou sezónu jste plnil roli vedoucího mužstva a asistenta hlavního kouče. Jak se Vám ta role dařila plnit?

" Já jsem tyto funkce společně s hlavním trenérem Alešem Půlpánem zastával v Nové Pace, takže to pro mne nebyl žádný problém. Nové pro mne bylo, že jsem musel před každým domácím utkáním zajistit zdravotní službu, což se někdy rodilo horko těžko, ale časem jsem získal určité kontakty a taky si to sedlo. Jinak spolupráce s vedením v klubu fungovala perfektně, stejně tak s hlavním koučem Alešem Půlpánem, s kterým si rozumím jak lidsky, tak zároveň máme stejnou sportovní filosofii. "

Teď je doba dovolených, jak budete trávit svůj volný čas?

" Dovolená - tak to zatím nehrozí. Jezdil jsem se podívat po okolních stadionech - do Dvora Králové, který hrál kvalifikaci o 2. ligu. Pak jsem byl ve Vrchlabí, které hrálo čtvrtfinále Play Off proti pražské Kobře. Jinak jsme s Alešem Půlpánem starším dostali mandát shánět hráče pro příští ročník. Nějaká jednání již proběhla, tak uvidíme. No a v neposlední řadě se budu snažit věnovat co nejvíc času rodině, která si mne během sezony moc neužila a v tomto směru jsem jí velkým dlužníkem. " Redakce