|

Prezident klubu Zdeněk Poul: Kapitola 1 - Finance a Partneři

Prezident klubu, po rozhovorech s fanoušky, kteří chodí pravidelně na tréninky "A" mužstva se rozhodl, že bude pravidelně přispívat na klubový web. První kapitolou je tématika, která se týká partnerů a financí v klubu.

Vážení fanoušci trutnovského hokeje,

v poslední době odpovídám na mnohé dotazy, které já sám pokládám jako běžné věci, ale musím konstatovat, že vaše připomínky jsou na místě, chcete vědět něco, co je pro vás zajímavé a pro nás běžné. Proto se vám chci omluvit a tuto věc, jistou obsahovou nekomunikaci napravit. Slibuji vám, že každý týden budete ode mne dostávat info jak o hokeji tak i k jeho zákulisí. Myslím si, že v propojení s akcemi co připravuje management, co připravují hráči, se stane web našeho druholigového klubu zajímavějším. A první kapitolu bych otevřel na téma "peníze a partneři".

Rozpočet klubu na celou sezonu se pohybuje v rovině 4 milionů Kč. Největší položky jsou odměny a cestovné hráčům, doprava na zápasy, hokejky a výstrojní součástky, následují náklady na jednotlivé zápasy v domácím prostředí, neboť například vstupné až na jeden zápas (s Vrchlabím) nedokáže náklady na zápas pokrýt a je nutné je z rozpočtu klubu dotovat.

O jaké náklady jde? Jde o odměnu rozhodčím, odměnu rozhodčím v časomíře, občerstvení rozhodčím, cestovné rozhodčím, náklady na pořadatelskou službu. Toto, co jsem jmenoval, je nám dáno dikcí z ČSLH, tedy jsme povinováni zajistit hladký průběh zápasů, a možná si to tak neuvědomujete, ale dojezdové vzdálenosti pro rozhodčí jsou velké, takže velké náklady. K tomu když dostaneme pokuty tak věřte, že se nám rozhodně dobře "nedýchá".

Dalším klubovým nákladem je pitný režim, dalšími jsou náklady na dresy, návleky, štulpny, tréninkové dresy, protože jsme zavázáni partnerům k jejich zviditelnění. Za tímto účelem máme už několik let vnitřní směrnici klubu k reklamě, PR činnostem, kde se jasně stanoví, že hráč je nositel reklamy, a zápasy jsou prostředkem k reklamě. Možná se usmíváte, ale i takové detaily rozhodují ke správnému zaúčtování příjmových položek.

Nemalou položku nákladů stojí zdravotní dozor na zápasech, nákup puků, zdravotní prohlídky, registrační poplatky, a poplatky za převod práv na hráče. Závěrem ke kapitole peníze řeknu dvě věci.

První je ta, že stát nám nikdy nic nedal, to jsou jen politická prohlášení před volbami, od ČSLH jsme nikdy nic nedostali, máme za povinnost platit startovné což je 20.000 Kč a za každé projednání na disciplinárce se platí před jednáním poplatek, a pak samozřejmě následuje finanční trest. V letošním roce máme nepochopitelné "novum" ze strany ČSLH, že hráči jdoucí z II.ligy do kraje jdou zadarmo, přestože my ve II.lize za každého cizího hráče platíme, tak jen v letošním roce se blížíme částce 100.000 Kč, a to nás partnerské kluby nijak neždímou, za což jim patří poděkování. Ale je to položka, se kterou jsme nepočítali.

Musím tady říct, že máme ledy od majitele ZS města Trutnova zadarmo, tedy jako klub na spotřebované hodiny dostaneme dotaci a tuto dotaci městu oproti fakturám vrátíme. Nesmíme ledy dále pronajmout. Pokud si tedy myslíte, že když budeme šikovní můžeme na zimáku vydělávat, tak se hrubě mýlíte. To my NESMÍME!!! V tom je zásadní rozdíl od financování například HC Stadion Vrchlabí, který spravuje zimní stadion a přijímá na chod ZS ve Vrchlabí dotace, hospodaří na ZS. Možná jste to nevěděli, tak nyní malé vysvětlení. Jsme na ZS v nájmu, platíme nájem za kabiny, za reklamní plochy, reklamní plochy si musíme udržovat, kabiny udržujeme a investujeme do oprav, do vybavení, protože v kabinách žijeme "MY". A nikdo nás nemůže nijak napadnout, neboť o svěřený majetek se skutečně staráme dobře.

Letos jsme kompletně vyměnili zátěžové koberce za novou podlahovinu, máme vymalováno, doplnili jsme vybavení kuchyňky, kanceláří trenérů apod. Díky velmi úzké spolupráci se společností Fischer Hockey Česká republika jsme přejmenovali zimní stadion na Fischer Hockey CZ arénu.

A nyní k partnerům. Jistě pochopíte, že když stát není na sportovní činností klubů nijak zainteresován, že klub musí finance zajistit sám. Jsme po transformaci z občanského sdružení na zapsanou společnost, jsme tedy podle nového zákona spolkem. Nemáme vydán živnostenský list, nemůžeme podnikat, jsme sportovním klubem, nepodnikáme. Generálním partnerem byl, je, a stále bude BAK stavební společnost, a.s.. Nevím kde se berou ty fámy, že nemáme generálního partnera, to fakt nevím. Máme exkluzivního partnera firmu TOSTO z Hradce Králové, máme hlavní partnery, partnery.

Právě v souladu s partnery jsme se rozhodli vyrobit dresy, které jsme při derby s Vrchlabím křtili, barva je barvou "hasičů", kterým chceme vzdát hold za jejich práci, tuto filosofii všichni partneři přijali za svou, nikdo neměl námitky, barevné sladění se nám všem líbí, máme až na výjímky jen a jen pozitivní ohlasy. A nyní řeknu něco, co se vám nebude líbit. Pokud přijde partner, který řekne že dá milion, ale má jednu podmínku k barvě dresů, tak když řekne že dresy budou růžové (extrém pro příklad) tak to prostě bude, protože ten milion jde na hokej a který nám neskutečně pomůže.

To není ničí naschvál. To je realita. Když se bavíme o penězích, tak z managementu klubu nikdo nebere peníze, děláme to zadarmo, já vím, že se to v dnešní době špatně chápe. Neustále čelím urážkám, jak klub tunelují Poulové (myšleno mě a syna Ondřeje), ale podívejte se na firmy - partnery, tak všechny firmy kde mám účast jsou partnery klubu, a obchodní partneři také jdou bok po boku s námi do hokeje, celých osm let. Na počátku jsme si řekli na pět let, a to už "kroutíme" druhou pětiletou periodu. Každou korunu než utratíme tak obracíme s rozmyslem, zda je nákup nutný, a to je neskutečně unavující, ubíjející...

Ale to je realita sportovních klubů. Pokud mluvím o managementu tak v něm jsou pan Laš za generálního partnera, Jaroslav Řehák za partnerský klub HC TRUTNOV - mládež, pan Hoření za společnost ATLAN CZ a.s., pan Kamenický, Ondřej Poul za společnost FLEXARET group, já za Magic, LION, Jiří Malinský za společnost LOS 59, mimochodem včera Jirka oslavil 45 narozeniny, takže dodatečně touto cestou vše nejlepší, a Jirka je i sportovním ředitelem klubu.

Hlavním trenérem je pan Aleš Půlpán, asistentem a vedoucím mužstva je Luboš Petera. Co nám chybí je kustod. A tato potřeba je pro nás bolestná, bohužel nemáme "kde brát", nejsme extraligový klub kde je kustod zaměstnancem, takže se snažíme vlastními silami tuto pozici nahradit, ale moc se nám to nedaří. Kdybyste o někom věděli, kdo chce být součástí mužstva....

Když se bavíme o partnerech, tak vždy finanční podpora je vázána na smlouvu, fakturaci, která je rozdělena do celé sezony, nemáme nikdy pohromadě celý balík 4 mil Kč. Máme rozpočet vyrovnaný, tedy po sezoně nemáme "přebytky", nikomu nedlužíme. To je věc na kterou jsme byli a jsme pyšní, a to i když se nám v minulé sezoně stala nemilá věc, že nám jeden z hlavních partnerů onemocněl rakovinou a do dneška se léčí a nemá vlastně vyhráno. tato situace se dodavatelů, hráčů, NIKOHO nedotkla. Víme, že hokej v Trutnově má svoji letitou tradici, ale nepatří mezi sporty vyvolené...

Tím chci také odpovědět vám všem co se mě ptáte, nebo co říkám na situaci v basketu, na to jak město basketu pomohlo v oddlužení. Nemám dostatek informací, nejsem partnerem basketbalového klubu, nejsem jednatelem, takže se nemám k čemu vyjadřovat, nevím jak dluh vzniknul, nevím jak pracovalo vedení klubu, kontrolní mechanismus, a z fám, polo urážek si obrázek ani dělat nechci. Pana Brauna znám, nemám ho za žádného zloděje a lumpa, a bylo by špatné se na jeho práci dívat pohledem někoho kdo má polovičaté informace, a hlavně mě situace v basketu nikam neposune.

My se musíme snažit hrát hokej co se bude líbit, a to je na hráčích, my jim vytvořili a vytváříme podmínky, které jsou na vysoké úrovni a je to na nich jak budou hrát. Pak přijdou diváci. Na vítězný hokej, ne na porážky. Přál bych si návštěvnost kolem 700 diváků na zápas. Přál bych si bouřlivou atmosféru. Přál bych si úspěšný hokej v Trutnově. Já jsme pyšný na to, že bydlím v Trutnově, a i proto, že máme kde hrát hokej, máme na prsou logo Trutnova nápis s drakem "Trutnov město sportu". Patřím k těm co se nedívají do talíře druhým, snažím se dívat se do svého talíře a u sebe (hokeje) začít.

Jezdím po celé republice a vnímám problémy ostatních mužstev, klubů, a věřte, sport v Trutnově má výborné zázemí, sportoviště se modernizují, opravují, je nutno toto vnímat pozitivně, ne jen stále kritizovat...

Myslím si, že první kapitolu "peníze a partneři" jsem naplnil. Snažil jsem se. Nejsem robot, spisovatel, třeba jsem na něco zapomněl. Příští kapitolu věnuji "mužstvu a hráčům", jak jsme tento tým tvořili, kdo a proč mužstvo opustil, takovou tu taktiku ze zákulisí, která je někdy až nespravedlivě neúprosná..

Držte nám palce a pomozte nám i třeba tím, že přijdete naše hráče povzbudit ve čtvrtek proti Nymburku. Je to poslední přípravný zápas a pak už 14.9. zahájení nové sezony - HC Řisuty...

Věřte, že fanoušky potřebujeme, a děkuji vám za každé fandění...

Zdeněk Poul, prezident klubu Redakce